Ons familiebedrijf is opgericht in 1890. “Wij zijn apetrots dat we dit kunnen voortzetten”.

Hotel Restaurant Café Houben is sinds 1890 een familie bedrijf en is gevestigd in het dorpje Nunhem Met zijn 675 inwoners werd Nunhem in 2009 als leukste dorp van Limburg uitverkozen via een directe uitzending in het journaal van L1Sinds 1995 pronkt op de voorgevel van het Hotel de slogan “de Huiskamer van het Leudal “

Ontstaan; Peter Houben geboren op 5 juni 1861 stichtte het Café op 29 jarige leeftijd in 1890 naast zijn winkel waar letterlijk alles ( van petroleum tot klompen en kruidenierswaren toe ) te krijgen was. Peter Houben is getrouwd met Joanna Wilhelmina Ottenheim op 24 augustus 1896.
Ondanks de kleine ruimte werd het café spoedig het clublokaal van alle Nunhemse verenigingen. In 1930 werd het Café voor de eerste keer uitgebreid
Het kreeg de bijnaam “Kerkes Peer ( tegenover de kerk) Uit die tijd is nog bekend , dat de gemeente-raads vergaderingen bij een goede sigaar en een stevige borrel in de huiskamer van huize Houben gehouden werden. Na de dood van vader Houben in 1941 zette diens zoon Sjeng (beter bekend als Hakke) het Café voort. In zijn jeugd nam Hakke het vervoer van de plaatselijk notabelen en andere inwoners van Nunhem voor zijn rekening. Met paard en sjees bracht hij in de jaren rond 1916 de toenmalige burgemeester Aquarius naar allerlei vergaderingen en bijeenkomsten. De winkel bij het café ging in de loop van de oorlog dicht. Dat had te maken met het bonnen stelsel en met de komst van een andere levensmiddelen winkel.

Een andere wind; Sindsdien is Café Houben altijd café gebleven. Tenminste tot het moment dat Piet Vullers en diens echtgenote Maria Houben, een kleindochter van oprichter Peter Houben het café overnamen in 1956. Vanaf dat moment waait er een andere wind door ’t bedrijf. Piet en Maria timmeren aan de weg. De eerste verbouwing vond plaats in 1964. In 1968 werd de woning van het toenmalige hoofd der school naast het café gekocht. De woning wordt veranderd in een pension met zes kamers.In 1974 wordt er door handboog rozenjacht 6 volautomatische banen gebouwd en tenslotte worden café feestzaal en pension volledig met elkaar verbonden.

Vier jaar later gaat ook de voormalige Servatiusschool op in het etablissement. De leslokalen worden verbouwd tot verenigingszaal en de lokalen op de eerste verdieping worden geschikt gemaakt als groepsovernachtingen. In de zomermaanden is café Houben meer hotel Houben. Alle twintig bedden in het pension en in de school zijn dan continu bezet. Niet alleen toeristen maar ook bezoekers van in de omgeving gevestigde bedrijven maken gebruik van de accommodatie. Vervolgens wordt er weer druk gebouwd aan de Kerkstraat. Deze verbouwing staat echter los van het bedrijf. Er wordt een woning gebouwd voor een van de zoons. Frien en Jack zullen het etablissement ter zijner tijd overnemen. Vader Piet heeft een maatschap opgericht om de overdracht aan zijn zonen geleidelijk te laten plaatsvinden. In 1990 starten Frien en Jack met het bedrijf, dit resulteert een jaar later echter helaas in een breuk tussen beide broers.

Een nieuwe generatie; Uiteindelijk nemen Jack en zijn vrouw Riet in 1990 bedrijf over. In 1992 wordt er een grote renovatie en uitbreiding van zaal capaciteit gedaan van 160 naar 250 personen. Alle toiletten worden vernieuwd en aangepast aan de normen van negentiger jaren. De keuken wordt uitgebreid tot een grotere capaciteit en voorzien van moderne apparatuur. In 1995 wordt het pension helemaal verbouwd wat resulteert in een Hotel ster. Vervolgens volgen er nog een aantal verbouwingen waaronder het moderniseren van het interieur. Maar ook een grootscheepse verbouwing waarbij de voormalige basisschool omgevormd wordt tot en 6-tal appartementen. Ondanks dat Jack en Riet nu met de ‘scepter’ zwaaien, werken Piet en Maria nog steeds hard mee in de zaak. In 2007 overlijdt Piet na een kort ziektebed.

In 2014 heeft de laatste modernisering plaatsgevonden. Het bruine café heeft plaatsgemaakt voor een sfeervol eetcafé. Jack en Riet timmeren hard aan de weg, waarbij de nieuwe generatie al weer klaar staat. In de coronaperiode is het hotel wederom gemoderniseerd. In 2020 worden na het plotselinge overlijden van Riet opnieuw de kaarten geschud. Mike en Jack zetten samen de zaak voort. Maria is inmiddels 92 jaar en woont nog steeds naast de zaak.

Welkom in de “huiskamer van het Leudal”.